Deel 4

4.1. Het gezin Beaumont – Linkens uit Vucht (Maasmechelen)

 

1ste Generatie   Nicolas Beaumont (582) x Marie Delglehe (583)
2de Generatie Kinderen François Baumont (1533) x Maria E Pelsers (586)
3de Generatie Kleinkinderen Nicolas Boumon (598) x Catharina Lemmens (1976)
4de Generatie Achter-kleinkinderen Joannes Beaumont (1879) x Sophia Linckens (1880)

 

Joannes Christianus Bemong (173) geboren in 1818 is de 1ste Bemong die vanuit Nederland de Maas oversteekt en zich in 1843 vestigt in Stokkem om later te trouwen in Mechelen (aan-de-Maas) en er een hele dynastie Bemong’s te stichten.

Maar hij is niet de 1ste stamboomgenoot, die de Maas oversteekt. Die eer komt toe aan Joannes Beaumont door zijn huwelijk (bijlage 124) met Sophia Linckens uit Vucht (nu Maasmechelen) in 1821. Joannes is de zoon van Nicolas Bouman en Catharina Lemmens. Nicolas is de zoon van Pierre François Beaumont, die de 2de zoon is van onze stamouders Nicolas Beaumont x Marie Deglehe.

Joannes is een achterneef van Joannes Christianus. Hun grootvaders langs vaderszijde zijn broers en die laatsten zijn kinderen van onze stamouders Beaumont x Delglehe.

Joannes is geboren in Kraewinckel Geleen. Op 24 jarige leeftijd trouwt hij in Vucht met Sophia.

Echtgenoot Joannes Beaumont (#1896)
Geboorte 26 dec. 1797 Geleen Krawinckel (Nl)
Overlijden 26 feb. 1860 Vucht Maasmechelen (B)
Huwelijk 4 maa 1821 Vucht Maasmechelen (B)
Begrafenis
Andere echtgenotes
Ouders Nicolas Boumon (595) en Catharina Elisabetha Lemmens (1995)

 

Echtgenote Sophia Linckens (#1897)
Geboorte 6 jun. 1800 Vucht Maasmechelen (B)
Overlijden 3 mei 1865 Vucht Maasmechelen (B)
Begrafenis
Andere echtgenoten
Ouders Henricus Linckens (1898) en Maria Joanna Jeurissen (1899)

Krawinkel (Limburgs: Kraonkel) is een wijk van de voormalige gemeente Geleen die sinds 2001 behoort tot de gemeente Sittard-Geleen. De wijk is ontstaan uit de voormalige buurtschap Krawinkel, dat samen met de buurtschappen Lutterade, Oud-Geleen, Spaans Neerbeek en Daniken de gemeente Geleen vormde. Sinds 1840 maakte Krawinkel deel uit van de kerkparochie Lutterade-Krawinkel.

Omdat verschillende kinderen van onze vroegste stamouders naar Geleen in Nederland trekken, verkennen wij even de geschiedenis van deze gemeente.

In de 18e en 19e eeuw was Krawinkel naast de landbouw bekend om zijn kleine industrie, zoals leerlooierijen, spijkerindustrie, smidsen enz. die veelal gebruik maakten van het water uit de door het dorp stromende Cötelbeek. Later werd deze beek overkluisd.

Krawinkel was tot halverwege de 19e eeuw een tamelijk geïsoleerde kern, ongeveer twee kilometer ten zuidwesten van het toenmalige dorp Geleen (het huidige Oud-Geleen) gelegen, aan de rand van de Graetheide. Het was een lintdorp van meer dan een kilometer lengte aan een weg die van de Sint-Janskluis naar de Graetheide liep. De aanleg van de rijksweg Maastricht – Nijmegen tussen 1840 en 1845 haalde het gehucht voorgoed uit zijn isolement en twintig jaar later nog meer door de spoorlijn Maastricht – Venlo. In 1915 werd in de gemeente Geleen begonnen met de aanleg van de Staatsmijn Maurits en om de verwachte toestroom van arbeiders op te vangen werden in Krawinkel in de daaropvolgende jaren vele nieuwe woningen gebouwd. Door uitbreidingen van het grondgebied van de Staatsmijnen met de cokesfabriek Maurits (geopend in 1929) moest het gedeelte van Krawinkel ten westen van de spoorlijn worden afgebroken.

Bezienswaardig is de uit 1699 daterende Sint-Janskluis, gelegen aan het uiteinde van de Daalstraat. Onze voorouders hebben die nog gekend. Het is een voormalige, maar lange tijd bewoond gebleven kluis.

FA 34 Teksten en foto’s uit https://nl.wikipedia.org/wiki/Krawinkel

Joannes Beaumont steekt de Maas over, omdat hij een lief, Sophia Linckens, gevonden heeft in Vucht, nu Maasmechelen. De ouders Linckens zijn landbouwers. Joannes en Sophia trouwen op 4 maart 1821 in Vucht.

FA 35 Vucht: landschap met korenschoven. Schilderij, geschilderd met olieverf. door Henk Dijkman

Het gezin Beaumont – Linckens

De familie Linckens, ook wel Linkens, woont al van in het begin van de 18de eeuw in Vucht. Petrus, de grootvader van Sophia, is de eerste Linckens in Eisden Maasmechelen, een buurgemeente van Vucht. Oorspronkelijk komt de familie uit Bemelen bij Maastricht. Er wonen nog altijd naamgenoten in Maasmechelen.

Het gezin Beaumont – Linckens krijgt 6 kinderen: 1 zoon en 5 dochters: 

  • Catharina Elisabeth (° 1824)  Zij trouwt met Joannes Tosjanus Schoonen. Samen vormen zij de stamouders van het geslacht Schoonen. Zij zijn nog altijd aanwezig in Maasmechelen.
  • Joannes Hendricus (° 1827) Joannes is de enige zoon. Hij sterft in de 1ste week na zijn geboorte.   De naam Beaumont zal dus via deze lijn niet verder gezet worden.
  • Petronilla (° 1830)Trouwt met Joannes Raeven. Zij krijgen 2 kinderen. Een zoon Petrus (° 1864) en een doodgeboren kind. Petrus trekt reeds voor zijn 20 ste naar Antwerpen, waar hij trouwt met Joanna Laurys. 
  • Anna Ida (° 1831).  Trouwt met Louis Janssen (° ???). Zij krijgen 4 zonen en 1 doodgeboren kind. 1 zoon, Remigius, sterft op 8 jarige leeftijd. De andere zonen trouwen en breiden de familie Janssen fors uit.
  • Maria Sophia (° 1832).  Trouwt met Joannes Ramaekers. Zij krijgen 2 dochters, waarvan de oudste, Maria Sophia op 12 jarige leeftijd sterft. De jongste Maria Anna zal trouwen met een Conings, een naam die vele Vuchtenaren dragen.
  • Maria Lowieza (° 1840).  Zij is de jongste van het gezin en zal ongehuwd blijven.

Op 18 juni 1897 vindt er nog een huwelijk plaats tussen een Beaumont en een Linckens. Op die dag trouwt in Geleen Lambert Francis Beaumont uit Geleen met Maria Elisabeth Linckens ook uit Geleen. Het is een bewijs dat de families zich langs weerszijde van de Maas ontwikkelen.

Geef een reactie