7.2.

7.2 Wereldoorlog I 

7.2.1. 6 augustus 1914 De heldendood van Julien Bemong (192) 

Julien sneuvelt op de 2de dag van WOI.   Zijn vrouw Marie Jeanne sterft op de 2de dag van WOII. 

1ste Generatie   Nicolas Beaumont (582) x Marie Delglehe (583)
2de Generatie Kinderen Nicolas Boumon (234) x Anne Gertruide Hermens (235).
3de Generatie Kleinkinderen Joannes Henricus Bemong (182) x Maria Sibilla Lendfers (183)
4de Generatie Achter-kleinkinderen Joannes Christianus Bemong (178) x Maria Agnes Panhuysen
5de Generatie Achter(3)-achter-kleinkinderen Jean Jacques Bemong (191) x Delphine Marie Bodart (3168)
6de Generatie Achter(4)-achter-kleinkinderen Julien Bemong (192) x Marie Jeanne Zipper (193)

 

Julien is geboren in Bouillon op 28 september 1886 (Bijlage 131). Hij is de zoon van Joannes Jacobus  (Jean Jacques) Bemong, afkomstig van Opgrimbie, die als beroepsmilitair gekazerneerd is in de kazerne van Bouillon (zie Deel 3 3.12. Het gezin Bemong x Bodart: de Waalse tak van de familie Bemong).

Julien is de jongste van het gezin, dat 2 kinderen telt. Hij trouwt met Marie Jeanne Zipper, die 2 jaren jonger is. De vader van Marie Jeanne is Fransman.  Het paar krijgt 2 kinderen: Yvonne en Jean.

Julien vestigt zich met zijn gezin in Koekelberg bij Brussel, waar hij dienst neemt bij de Spoorwegen. Hij is 28 jaar als hij in 1914 opgeroepen wordt om dienst te nemen in het Belgische leger. Hij wordt net als zijn vader eerder ingedeeld bij het 12de linieregiment  (zie bijlage 132).  Julien wordt sergeant. 

Er zijn nog 2 andere naamgenoten onder de wapens:

  • Bemong Jean C, dit is Joannes Christianus (6) uit Opgrimbie en
  • Bemong Jean H. H., dit is Joannes Hendricus Hubertus (223) uit Rekem.

Julien is één van de eerste gesneuvelden van de 1ste WO I. Hij sterft in de strijd op 6 augustus 1914 (de 2de dag van WOI) in de slag om Rhées.

Duiding:

Alhoewel Oostenrijk reeds op 28 juli 1914 de oorlog verklaard heeft aan Servië en heel Europa in rep en roer staat, besluit de Belgische regering pas op 1 augustus tot de mobilisatie. De volgende dag verwerpt de Raad van Ministers van de Belgische regering een ultimatum van Duitsland. In dit ultimatum eist Duitsland de doortocht van zijn leger door ons land. Door die weigering is België in staat van oorlog met Duitsland, wiens leger reeds oprukt in de richting van Oost-België. In allerijl moet ons land zijn forten in Luik versterken en zeker de verbindingen tussen die forten, omdat Duitsland via het oosten van België een doortocht door ons land wilt forceren. Op 2 augustus worden de arbeiders van de fabrieken rond Luik opgevorderd om de werken vlotter te laten verlopen. Ondertussen staan de Duitsers op de as Aken Eupen Malmedy.

FA 46 rhees_bataille

Op 4 augustus steekt de Duitse cavalerie de grens over, gevolgd op 5 augustus door de infanterie. Het Belgisch leger probeert de Duitse overtocht te stoppen aan de Maas te Luik. Zij slagen er in om enkele bruggen over de Maas op te blazen en enkele bruggen onder permanent artillerievuur te houden vanuit de forten rond Luik. De Duitsers leggen een Pontonbrug aan in Visé en kunnen massaal oversteken. Ondertussen breken zij ook door de linies in Wandre voor Luik. De aanval is verwacht en de Duitsers worden van overal onder vuur genomen door Belgische sluipschutters. De Duitsers lijden enorme verliezen. In Rhees in de heuvels boven Herstal komende van Visé rukken de Duitsers verder op een stoten bij toeval op een groep Belgische soldaten van het 12de linieregiment, die zich op het kerkhof van Rhées schuil houden in afwachting dat zij ingezet worden. Er ontstaat een bloedig treffen, waarbij veel slachtoffers vallen onder de soldaten en de burgerbevolking. De Duitsers verliezen het gevecht en moeten afdruipen. Zij belanden via Herstal in Luik, waar zij het Hoofdkwartier van generaal Leman bezetten. Deze laatste geeft het bevel aan de Belgische strijdkrachten om zich terug te trekken.

Belgische soldaten weten de vlag van de Duitse grenadiers Mecklenburg te bemachtigen. Een huzarenstukje als men weet dat  dat nooit eerder of later is gelukt of zal lukken.

De slag bij Rhées en de inval in Luik zijn de 1ste veldslagen van WO1. De 170 gesneuvelde Belgische soldaten worden in Rhées nog altijd herdacht met een monument. Ook Kolonel Dusart sneuvelt op 5 augustus. Naar hem is de kazerne van Hasselt en het parkeerterrein aldaar vernoemd.

Meer weten:

Reeds onder de oorlog worden de 180 slachtoffers van de slag om Luik vereerd door de bevolking. In Rhées worden de lichamen in een massagraf gelegd op een ereperk. Na de oorlog wordt er een monument opgericht voor de gesneuvelde Belgische soldaten. Alle namen staan op de achterkant gegraveerd, onder wie Julien Bemong.

FA 48 het monument

FA 49 achterkant van het monument

Als bijlage voegen wij de lijst van de gesneuvelden toe (bijlage 134). Op de lijst staan soldaten uit het hele land, ook vele Limburgers.

 Besluit:

Marie Jeanne Zipper, de vrouw van Julien, is bij het overlijden van Julien 26 jaar. Zij blijft achter met 2 kinderen, van resp. 4 en 6 jaar.

Zijzelf sterft in Bouillon op 11 mei 1940. Zij is dan nauwelijks 52 jaar oud. Is zij ook slachtoffer van oorlogsgeweld? Ik weet het niet. Feit is dat op zaterdag 11 mei Bouillon, dat verdedigt wordt door de Fransen als buffer voor de Franse Stad Sedan, door Duitse tanks onder vuur genomen wordt. De Duitsers zullen de stad veroveren, de Fransen slaan op de vlucht.

 7.2.2. Mobilisatie WOI in Mechelen (Maasmechelen)

 Ook in Mechelen-aan-de-Maas vertrekken de soldaten van het kanton Mechelen die eerste dagen van augustus naar het front.   Hier is zeker Christiaan Bemong opgestapt, terwijl Jean Bemong uit Rekem mogelijk in Lanaken is opgestapt.

FA 50

Op 26 oktober vallen de Duitsers Mechelen binnen.

FA 51

Foto’s FA 46 – FA 48 – FA 49: uit http://hachhachhh.blogspot.be/2014/02/la-bataille-de-rhees-du-5-aout-1914.html

Foto’s FA 50 en FA 51: uit facebook ‘fier op Maasmechelen’